Meyve üreticileri için baş belası KANADI NOKTALI SİRKE SİNEĞİ

( Droshopila Suzuki) zararlısı, bu yıl MART ayının çok sıcak geçmesi ve mevsim normallerinin 8-10 C derece üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle Nisan ayı başında ortama düşmüştür. 2023 yılında Mart ve Nisan aylarında asmış olduğum " ELMA SİRKESİ" tuzaklarinda 2 Mayıs'ta ilk sirke sineği görülmesine karşın, bu yıl (2024) 28 Mart tarihinde asmış olduğum tuzaklarda 2 Nisan tarihinde 2 ad. sirke sineği görülmüş ve 8 Nisan tarihi itibariyle tuzağa giren sirke sineği sayısı her gün artmaktadır.

Erkenci kirazlarda çiçek başlangıcında ortaya çıkan bu zararlının ömrü 5 ila 9 hafta arasında olmakla beraber, 1 dişi sineğin bu yaşam süresi içinde 600 adede kadar yumurta birakabildigi ve yumurtadan çıkan larvanın 8-14 gün içinde sineğe dönüştüğü ve bu üreme hızı ile 3. nesilde, yani 1,5- 2 ay içinde 1 adet dişi sinekten 23-24 milyon adet sineğin üreyebildiği dikkate alındığında; Ülkemizin kiraz üreten tüm bölgeleri kanaatimce büyük tehdit altındadır. Bir çok bölgede kiraz hasadı olanaksız hale gelebilir.

Bu nedenle, tüm bölgelerde üreticilerin bahçelerinde şimdiden elma sirkesi tuzakları asarak, bu zararlının üremesinin önlenmesi için mücadele etmesi kanaatimce çok yararlı olacaktır. 8 Nisan 2024 Çameli/Denizli