MHP Sinop Seçim Analizi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sinop Seçim Analizi:  Bu analiz, 2024 yerel seçim sonuçlarını sayısal verilerle destekleyerek, parti stratejilerinin ve yerel dinamiklerin etkilerini incelemektedir. 

Giriş:
Sinop'ta yapılan son yerel seçimler, il merkezinde aday çıkarmayan MHP'nin ilçe bazlı değişken bir performans sergilediği bir dönem olarak öne çıktı. 

Yeni Kazanımlar ve Kayıplar:

Saraydüzü: 
Halkın tanıdığı ve sevdiği genç bir isimle çıkan MHP, CHP nin de aday çıkarmayıp kendisini desteklemesi, rakip adayın yıpranmış olması gibi nedenlerle Saraydüzü'nde belediyeyi alarak kazanım elde etti. Sinop genelinde hiç belediyesi olmayan MHP, küçük bir ilçede dahi olsa bu sayede bir belediye elde edebilmiştir. 

Dikmen ve Boyabat: Bu ilçelerde sırasıyla MHP’de %389 ve %258'lik oy artışları yaşandı. Bu durum her ne kadar başarı gibi görünse de Dikmen’de alınan oy oranının yalnızca %5 olması  ve Boyabat’ta ise MHP’nin adaylar açıklanmadan önce tecrübeli bir adayla seçimi kazanma ihtimalinin çok yüksek olduğuna dair kamuoyu kanaati düşünülünce başarı gölgede kalmaktadır. Şöyle ki Boyabat adayı çok çalışkan bir genç olmasına rağmen kendisi müracaat sürecinde adaylık başvurusunda bulunmamış, parti içi anlaşmazlıklar nedeniyle ani bir şekilde aday yapılmıştır. Seçim sürecinde az zamanda gösterdiği olağanüstü performansı ise ilçesinde ancak partiyi ikinci parti yapabilmiştir. 

Erfelek: MHP, bu bölgede %710 artışla dikkat çekici bir oy kazanımı elde etmiştir. 2019 seçimindeki MHP oy oranının %1’in altında olması nedeniyle bu seçimde %7’lik oy oranı yüzdesel olarak astronomik artışa neden olmuştur. 

Durağan ve Türkeli: MHP, Durağan'da %49, Türkeli'de ise %15 oy kaybı yaşamıştır. Özellikle 2019 seçimlerinde MHP’nin il genelinde %46 ile en yüksek oy oranına ulaştığı Durağan’da yaşanan yarı yarıya oy kaybı ve seçim sürecinde olanlar dikkat çekicidir. Tüm partiler içerisinde Durağan’da aday adayı sayısı ile en çok rağbet edilen MHP’de Sinop teşkilatı adaylık sürecini derli toplu yürütememiş ve dağınık bir görüntü vermiştir. Aday belirlendikten sonra ise teşkilat istifalarla sarsılmıştır. 

Türkeli ilçesinde, MHP'den önceki seçimleri kazanmış, tanınmış bir aday yerine, siyasi etkisi ve tanınırlığı sınırlı bir adayı tercih edilmesi, seçim stratejisindeki önemli bir hatayı temsil etmektedir. Bu tercih, seçmenin oylama davranışı üzerinde doğrudan ve belirleyici bir etkiye sahip olmuştur.

MHP'nin bu aday değişikliği, Türkeli ilçesinde seçimi AK Parti'ye kaybetmesinde ana rol oynamıştır. Bu, yerel düzeyde tanınan ve güvenilen siyasi figürlerin öneminin altını çizer ve seçmen sadakatinin, özellikle yerel seçimlerde, kişisel tanıdıklık ve güvene dayandığını gösterir.

Seçmen, siyasi geçmişi ve etkisi bilinmeyen bir aday yerine, tanıdıkları ve güvendikleri adaylara oy verme eğilimindedir. MHP'nin bu stratejiyi benimsememesi, seçmenin partiden uzaklaşmasına ve AK Parti'nin avantaj kazanmasına yol açmış olabilir.

Partinin, özellikle kritik bölgelerde aday seçimi süreçlerinde daha titiz ve seçici olması gerekmektedir. Yerel düzeyde tanınmış ve başarılar elde etmiş, partilileri ve seçmeni heyecanlandıracak adayların tercih edilmesi, seçim başarısı için kritik bir faktördür.

Parti İçi Dinamikler ve Liderlik:

MHP Sinop İl Başkanı Hikmet Çınar'ın adaylık başvuruları, seçim süreci ve seçim sonrasında zaman zaman sosyal medya hesabında paylaştığı birleştiricilikten uzak, suçlayıcı ve gelecek dönemler için tehditkar tutumu seçim sürecinde partinin imajını ve iç uyumunu olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir. İlçelerde tüm aday adaylarını ortak amaç etrafında bir araya getirmekten uzak görünen il başkanı seçim sonrasında sonuçları hem bir başarı gibi görmüş hem de partililerini suçlamaya devam etmiştir. Görünen o ki özellikle Türkeli, Durağan ve Boyabat’ta partisi favori konumunda iken 
“Kimi göstersek kazanırız” yaklaşımı daha önce herbirinde seçim kazandığı bu 3 ilçe belediyesini kazanma şansını bitirmiştir. Adaylar gösterildikten sonra da işbirliği çabaları yetersiz kalmıştır. 

Kulis Dedikoduları ve İlişkiler:

Boyabat, Durağan ve Türkeli'de MHP'nin az tanınan veya halkta karşılığı az olan, seçmeni heyecanlandırmayan adaylarla yarışa girmesi ve MHP ile AK Parti arasında yapıldığı iddia edilen anlaşmalar, seçmen güveni ve parti stratejileri açısından ayrıca değerlendirilmesi gereken konulardır. 

Öneriler:

MHP'nin seçim stratejilerini ve aday seçimlerini yerel dinamiklere göre şekillendirmesi, seçmen güvenini ve katılımını artıracaktır. Parti liderliği, iç iletişimde canlılık, birleştiricilik, şeffaflık ve açıklık sergileyerek, yerel seçmenin ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi anlayabilir. Partililere çeşitli zamanlarda ve platformlarda müşfik ve yapıcı bir dil kullanılması parti aidiyeti ve seçim kazanma motivasyonunu artırabilir. 

Sonuç:

Bu analiz, MHP'nin yerel seçimlerdeki performansının, hem stratejik planlamanın hem de parti içi ve partiler arası ilişkilerin önemini ortaya koyduğunu göstermektedir. Özellikle daha önceleri kazandığı Durağan, Türkeli ve Boyabat ilçelerindeki sonuçlar, partinin gelecekteki seçim stratejilerinde daha duyarlı, katılımcı ve detaylı bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini işaret etmektedir. Parti liderliği,
hem iç politikalarını hem de dış ilişkilerini yeniden gözden geçirmeli ve olası etik sorunları ve başarıyı engelleyen tutumları ele almalıdır.

mhp sinop türkeli seçim analiz durağan saraydüzü